Mediawijze ouders en kinderen
Stichting de Verbinding heeft met financiële steun van het VSBfonds en fondsDBL een bijzonder geslaagd project georganiseerd waarbij 5 ambassadeurs en 18 groepen ouders (moeders-en vadergroepen) zijn getraind in het omgaan met social media.
De Wijkacademie Opvoeden is al ruim 6 jaar werkzaam in verschillende wijken in Rotterdam Zuid. Wekelijks spreken we tientallen ouders, voornamelijk moeders en vaders met een migratieachtergrond die met elkaar in gesprek gaan over allerlei opvoedthema’s. We horen regelmatig verhalen van ouders over de strijd die zij met hun kinderen voeren over mediagebruik. Uit de verhalen van ouders wordt duidelijk dat er veel bezorgdheid heerst over jongeren en sociale media gebruik.
Tegenwoordig gaan veel opvoedvragen over het mediagebruik van kinderen. De grootste uitdaging voor ouders is om een goede balans te vinden. Naast digitale media moet er ook tijd zijn om buiten te spelen, te sporten, te lezen, voldoende te slapen en met elkaar te praten en te lachen. Hoe kun je je kind daarbij helpen? Mediaopvoeding is dat deel van de opvoeding dat erop gericht is om kinderen bewust en selectief met het media-aanbod om te laten gaan en ervoor te zorgen dat ze de inhoud van dat aanbod kritisch kunnen beschouwen en op waarde weten te schatten. In de praktijk gaat het om gamen, internetten, lezen en tv-kijken. Ouders zijn zich nu bewust van (het herkennen van) de gevaren van social media voor hun kinderen zoals Bij de start van het project zijn de groepscoaches en de ambassadeurs getraind zodat ze de groepen konden begeleiden in het proces van media-wijzer worden. |
In 6 groepssessies hebben de ouders kennisgenomen van de thema’s rondom mediawijsheid zoals:
1. mijn kind en social media 2. pesten 3. sexting 4. loverboys 5. seksuele content 6. gameverslaving 7. en koopgedrag (verslaving). |
Ouders hebben geleerd om met hun eigen kinderen hierover te praten, maar ook om elkaars ervaringen met andere ouders uit te wisselen. Veel ouders weten niet hoe ze kunnen omgaan met het mediagebruik van hun eigen kind en hoe ze grenzen kunnen stellen. De invloed van het internet is enorm op de ontwikkeling van de kinderen.
Ouders doen niet altijd bewust aan mediaopvoeding, maar wat ze doen – of juist laten – heeft wel altijd invloed op het opgroeien van hun kinderen.
Hoe mediaopvoeding eruit ziet, hangt af van de omstandigheden en van wat ouders goed en waardevol voor hun kinderen vinden. Dat verschilt per gezin. Daarbij kunnen er ook binnen één gezin verschillen zijn, bijvoorbeeld bij kinderen van verschillende leeftijden.
Ouders doen niet altijd bewust aan mediaopvoeding, maar wat ze doen – of juist laten – heeft wel altijd invloed op het opgroeien van hun kinderen.
Hoe mediaopvoeding eruit ziet, hangt af van de omstandigheden en van wat ouders goed en waardevol voor hun kinderen vinden. Dat verschilt per gezin. Daarbij kunnen er ook binnen één gezin verschillen zijn, bijvoorbeeld bij kinderen van verschillende leeftijden.
Kinder EHBO voor ouders
Cursussen voor ouders De Wijkacademie Opvoeden organiseert jaarlijks in verschillende wijken de EHBO cursus, hiermee trekken we ouders naar onze activiteiten en dragen we bij aan het versterken van de opvoedkracht van ouders. Ouders die zekerder worden over hun vaardigheden om bij ongelukjes iet te betekenen voor hun kinderen staan sterker in hun schoenen. Voor sommige moeders ging er een wereld open, met zo veel informatie en uitleg over baby en kind EHBO. De moeders waren erg enthousiast en leergierig. Aan het eind van het training gaven deelnemers o.a. de volgende reacties: • Heel veel geleerd wat ik niet wist. • Leuk en leerzaam, veel geleerd ik kan er iets mee. • Leerzaam om bij baby en kind iets te kunnen betekenen. • Vandaag veel geleerd al werk ik in de verpleging. • Veel geleerd, herhaling van alles, vooral voor mijn kind belangrijk. • Leerzaam, fijn om te weten. • Wil meer weten, heel erg leerzaam Het volledige eindverslag van de cursussen kunt u hier downloaden.
|

cursuskinderehbo.pdf |
Rots en water
Rots en Water is een bekende psycho-fysieke weerbaarheidstraining in Nederland die voornamelijk aangeboden wordt aan kinderen en jongeren. De Wijkacademie Opvoeden biedt Rots en Water aan ouders omdat weerbaarheid begint bij de ouders. Door ouders inzicht te geven in hun eigen weerbaarheid, hun eigen emoties en gedrag beter leren kennen, kunnen ze dat ook herkennen bij hun kinderen en beter ondersteuning bieden in het vergroten van de weerbaarheid van hun kinderen.
Rots en water is een vervolgtraining van de weerbaarheidstraining In Eigen Kracht. Het is een training van 5 bijeenkomsten. Daar waar het ‘In Eigen Kracht’ training vooral ging om het mentaal bewustzijn, wordt er in Rots en Water dieper ingegaan op het fysiek ‘voelen en doen’. Tijdens deze training wordt ervaren hoe je lichaam en geest reageren wanneer het onder mentale en fysieke druk staat bij bijvoorbeeld agressie of geweld van jezelf of anderen. Hierbij wordt geoefend met eenvoudige verwerings-en bevrijdingstechnieken of met ademhalingstechnieken om stress te reduceren. Tenslotte krijgen ouders handvatten die kunnen leiden tot meer zelfvertrouwen en beheersing over bijvoorbeeld angst en agressie. In Eigen Kracht (IK) TrainingIn Eigen Kracht (IK) training is een weerbaarheidstraining voor ouders aangeboden door Wijkacademie Opvoeden. De training bestaat uit zes bijeenkomsten waarvan er twee bijeenkomsten kinder-EHBO wordt gegeven. Hierbij leren ouders op de juiste manier handelen in (nood)situatie. Deze training heeft als doel om de weerbaarheid van de ouders te vergroten. Ze leren hun eigen emoties kennen, beter om te gaan met stress en agressie. Maar ook hoe ze hun eigen grenzen en die van de ander kunnen bewaken. Aan het einde van de training krijgen ouders een deelname-certificaat.
Bij de In Eigen Kracht training krijgen ouders handvatten en kennis die leiden tot meer zelfvertrouwen en zelfbeheersing die de EIGEN KRACHT van de ouder doet versterken. Zo wordt bij de eerste bijeenkomst de thema verbale en non verbale communicatie besproken en hoe miscommunicatie kan ontstaan. In een ander bijeenkomst wordt er aandacht besteed aan omgaan met stress waarbij wordt geoefend met ademhalingstechnieken om stress te reduceren. Uit onderzoek blijkt dat ouders die beter omgaan met hun weerbaarheid beter in staat zijn om hun kinderen en jongeren hierin te begeleiden. Weerbaarheid is de basis voor een metaal gezondheid en het maken van gezonde keuzes in het leven. Weerbare kinderen en jongeren hebben zelfvertrouwen en kunnen voor zichzelf opkomen met respectt voor de ander. Ouders oefenen in deze bijeenkomst hoe ze eerste hulp kunnen bieden aan baby’s en kinderen |